Унгария включва влизането на България в Шенген в дневния ред на ЕС за декември

Еврокомисарят по вътрешните работи, Илва Йохансон, също изрази подкрепа за България и Румъния

Шенген
Шенген Източник: Zonanews

 Унгария обяви, че ще постави на дневен ред въпроса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" през декември.
 
Унгария ще повдигне въпроса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", който ще се проведе през декември. Това обяви министърът на вътрешните работи на Унгария, Шандор Пинтер, след заседание на вътрешните министри на страните членки на ЕС в Люксембург.

 

Будапеща, Унгария
Будапеща, Унгария Източник: Zonanews

Пинтер изрази надежда, че по време на съвета ще бъде постигнато решение, като коментира, че докладите на българския и румънския вътрешен министър са "много обещаващи" и би трябвало да отговорят на въпросите на Австрия, която в момента е единствената страна, налагаща вето на влизането на двете страни в Шенгенското пространство.

 

Еврокомисарят по вътрешните работи, Илва Йохансон, също изрази подкрепа за България и Румъния, подчертавайки, че двете държави са изпълнили всички критерии за присъединяване. Тя е оптимистично настроена за възможността да се постигне споразумение до края на мандата си.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени