В Румъния се задава правителствена криза

Скандалът е заради финансиране на инфраструктурни проекти на общинско ниво на обща стойност 10 милиарда евро

Премиерът Флориан Къцу
Премиерът Флориан Къцу Източник: iStock

Лидерът на един от двата по-малки партньори в управляващата в Румъния трипартийна коалиция обяви, че министрите от неговата формация ще подадат оставки утре сутринта и че в парламента в Букурещ ще започне процедура по вот на недоверие към премиера Флориан Къцу, информира Ройтерс.

 

Дан Барна, който е начело на либералната центристка партия "Съюз за спасение на Румъния-Свобода, единство, солидарност", заяви, че ще продължи да подкрепя управляващата коалиция, стига Къцу от Национал-либерална партия вече да не е премиер.

Третият партньор в управлението е "Демократичният съюз на унгарците в Румъния", отбелязва БНР.

 

Скандалът между премиера Къцу и Барна избухна, след като беше уволнен министърът на правосъдието от партията на Барна, който се противопоставил на програма за финансиране на инфраструктурни проекти на общинско ниво на обща стойност 10 милиарда евро.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени