Вашингтон обмисля доставката на мощни ракетни системи за залпов огън на Киев, Москва заплашва с ескалация

САЩ планират следващата седмица да обявят изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна, в който да има и РСЗО с висока мобилност  M142 (HIMARS)

Американска реактивна система за залпов огън HIMARS
Американска реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Military.com

Администрацията на президента Джо Байън обмисля доставката за Украйна на ракетни системи за залпов огън с висока мобилност M142 (HIMARS). Системата е с обсег на действия до 300 километра и възможност да поразяват цели дори в Крим. 

 

Русия активно се противопоставя на това. Руският военнопрестъпник Сергей Лавров заяви, че доставките на Украйна на въоръжения, способни да нанасят удари по територията на Русия, могат да се превърнат в "крачка към неприемлива ескалация". 

 

Вашингтон е провел разговори с Киев относно опасността от ескалация, която може да се провокира от ракетни удари по руска територия. "У нас има известно безпокойство от възможна ускалация, но ние в никакъв случай не бихме искали да определяме географски ограничения или твърде силно да вързваме ръцете на украинците", заяви анонимен американски военен, цитиран от Ройтерс. 

 

САЩ планират следващата седмица да обявят изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна, в който да има и ракетни системи за залпов огън с висока мобилност M142 (HIMARS).

 

В украинските медии и сред военните наблюдатели, които следят военните действия в Украйна отдавна се коментираше предимството, което "по-дългата ръка" би могла да донесе на украинските въоръжение сили с коментар, че с подобно въоръжение на прицел би могъл да бъде взет и стратегическият Кримски мост.

 

"Руснаците имат нормална ПВО. Но проблемът е в това, че територията им е много голяма и не могат да я покрият плътно с наличните си ПВО системи. Съответно, тук винаги ще има дупки. И ние в тези дупки можем да се вмъкваме с различни системи и способи", коментира украинският военен аналитик Тарас Чмут.

 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени