Виктор Орбан: Унгария няма да промени законите си за миграцията въпреки разпореждането на Съда на Европейския съюз

ФИДЕС ще номинира за президент Каталин Новак, която сега е министърка, отговаряща за семейните въпроси

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Vecer.com

Унгария няма да промени противоречивите си закони за миграцията, въпреки разпореждането на Съда на Европейския съюз, в което се заявява, че някои положения в унгарското законодателство противоречат на законите на ЕС, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на годишната си пресконференция, цитиран от БТА.

 

"Правителството реши, че няма да направим нищо, за да променим системата на опазването на границата", каза Орбан и допълни, че Унгария ще запази съществуващия ред, дори и Съдът на ЕС да е разпоредил на страната той да бъде променен.

 

Унгарският премиер коментира и темата за енергетиката, като заяви, че е очаквал, че преди края на годината Европейската комисия ще излезе с ясна позиция за това кои дейности могат да бъдат обозначени като благоприятни за климата инвестиции, в частност по въпроса за ядрената енергия.

 

Орбан съобщи още, че Унгария е решила отново да се присъедини към поръчването на ваксини срещу COVID-19 от ЕС, за да предпази населението си от новия Омикрон вариант на заболяването, като ще поиска 9,5 милиона дози от препарата, разработен от "Пфайзер" и "Бионтех". Унгарският премиер заяви, че в началото на следващата година ще се срещне с руския президент Владимир Путин, като срещата ще бъде в Русия.

 

На пресконференцията стана ясно и това, че управляващата партия ФИДЕС ще номинира за президент Каталин Новак, която сега е министърка, отговаряща за семейните въпроси. Изборите ще се проведат следващата година и ще излъчат наследник на Янош Адер, който управлява вече втори пореден мандат.

 

Новак беше заместник-председател на ФИДЕС, но миналия месец беше сменена на конгрес на партията. Адер, който е политик от кариерата, даваше стабилна подкрепа на Орбан, с изключение на единични случаи, свързани с някои противоречиви реформи на унгарския премиер.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени