ВСУ ликвидира руския ген.-лейт. Татаренко при атаката срещу военното летище "Белбек" в Крим

Татаренко е 13-ият руски генерал, убит в агресивната война, която Русия води срещу Украйна вече 23 месеца

Ген.лет. от ВКС Александър Татаренко
Ген.лет. от ВКС Александър Татаренко Източник: Telegram

Висш руски командир вероятно е убит в Украйна. Генерал-лейтенант от ВКС на РФ Александър Татаренко е сред десетте загинали при атаката над летище "Белбек" във временно окупирания Крим на 31 януари, твърди Daily Mail.

 

63-годишният Татаренко е най-високопоставеният от десетте загинали военни. Атаката, при която са използвани ракети Storm Shadow, е  насочена срещу военновъздушната база "Белбек" в окупирания Крим, която е била командвана от Татаренко. Тази база е стратегически важна за нападенията срещу Украйна и служи за укрепване на руското влияние на полуострова.

 

Daily Mail съобщава, че "по летището са били изстреляни седем британско-френски ракети Storm Shadow/SCALP ALCM. Четири от тях са свалени от силите за противовъздушна отбрана, а три са поразили целта".

 

Британската медия посочва също, че ракетната атака е унищожила руски радар и комуникационно съоръжение, както и военно оборудване в базата край Севастопол. Има и непотвърдени съобщения за възможни щети по руски военни самолети. Според съобщенията ракетите са минали по нов маршрут през морето, а не по суша.

 

Смята се, че Татаренко е 13-ият руски генерал, убит в конфликта, който продължава вече 23 месеца. Твърди се, че Татаренко се е пенсионирал преди войната, но се е върнал на служба след руската инвазия в Украйна. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени