Зеленски: Имаме гарантирани вече три батареи Patriot, това е само началото

Той коментира обещаната от Нидерландия трета батарея ПВО и ПРО система Patriot

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Нидерландия ще предостави на Украйна още една батарея Patriot, третата след обещаните от Америка и Германия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в редовното си вечерно обръщение на 17 януари. Той благодари на всички партньори, които помагат на Украйна да се защитава от руския терор, и също така отбеляза, че днес (вторник, бел. ред.) бяха чути важни новини от премиера на Холандия Марк Рюте.

 

"Украйна ще получи още една батарея Patriot. Благодаря ти, Марк! Тоест, вече имаме три гарантирани батареи. Но това е само началото. Работим върху нови решения за укрепване на нашата противовъздушна отбрана", каза президентът.

 

Той добави, че днес е обсъдил сътрудничеството в областта на отбраната с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. "Ние активно се подготвяме за нова среща във формат Рамщайн. Подготвяме и нови важни дипломатически стъпки – ние също ги обсъдихме днес", каза Зеленски.

 

За това, че Нидерландия възнамерява да участва в доставката на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, премиерът Рюте каза на 17 януари в САЩ на среща с президента Джо Байдън, без да уточнява формата и размера на помощта.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени