Доц. Атанасов, който излекува Кацаров: МЗ и НЗОК извадиха топорите и започнаха да коват бесилки

Ако здравният министър беше толкова загрижен за данъкоплатците, на чийто гръб се крепи НЗОК, щеше да насочи усилията си в разкриването на "пост – Ковид" пътека

Доц. Петър Атанасов
Доц. Петър Атанасов Източник: bTV

През изминалата седмица станахме свидетели на безпрецедентни удари срещу институцията "Пирогов". Доброто име на най- натоварената в страната ни спешна болница за активно лечение бе поругано. В разчистването на лични сметки и задкулисни политически интереси, репутацията на десетки лекари, които всеки ден се борят за живота на пациенти, в особено тежко състояние, бе с лека ръка пожертвана, пише в коментар за Epicenter доц. Петър Атанасов. Открито, в националния ефир, пред цяла България, служебният здравен министър заяви най-отговорно, размахвайки епикризата си, че е един от фиктивните пациенти, които болница "Пирогов" е отчела пред НЗОК. При това скандално твърдение логично възниква въпросът: как Кацаров се е сдобил с епикриза от Пирогов, при положение, че не е бил приет.

 

Знаем какъв е приемът в болницата и че това няма как да стане без съгласието на пациента и електронно въвеждане в системата, както го изисква редът. Във въпросната епикриза има описана история на заболяването, изследвания - те чии са? Но вместо да признае съучастието си в "източването“ на НЗОК, Кацаров още повече се оплете в лъжи и обвини Пирогов, че е фалшифицирал подписа му. Много е лесно да заклеймиш една институция, на която се крепи спешната помощ в цялата страна и да лепнеш етикетите "..източване, дългове... злоупотреби... фиктивни пациенти..." От друга страна, не може един лекар, юрист, да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза и умишлено да внушава неистини. Диагнозата е остра или подостра чернодорбна недостатъчност и това е работна диагноза.

 

Същността на проблема е съвсем друга – липсата на клинична пътека за "пост – Ковид синдром". В цял свят проследяват пациентите, преболедували инфекциозното заболяване, заради което обявиха пандемията, а в България считаме, че след 14 дена домашно или 1 месец болнично лечение, пациентите са напълно здрави и нямат нужда от проследяване. Стотици хиляди, здравно осигурени пациенти в страната ни са оставени на произвола, защото няма клинична пътека, а лекарите, които търсят начин да ги проследят по други пътеки, отговарящи на симптомите им, са обвинени в измама и източване на касата. Това не е ли пълен абсурд?

 

Ако здравният министър беше толкова загрижен за данъкоплатците, на чийто гръб се крепи НЗОК, щеше да насочи усилията си в разкриването на "пост – Ковид" пътека, тъй като самият той се е сблъскал с несъвършенствата на системата. За съжаление, вече два месеца сме свидетели на една зрелищна война между МЗ и НЗОК от една страна и неуморно работещите медици не само в Пирогов, а навсякъде из страната. Вместо да потърсят начин да помогнат на измъчения до крайност "български медицински роб", двете "най-отговорни" интституции в българското здравеопазване извадиха топорите и започнаха да коват бесилки.

 

Няма как да поемеш управлението на една от най-важните дадености в човешкия живот (човешкото здраве) и най-напред да посегнеш на съсловието, което се грижи за равновесните процеси в тази реалност! Такова поведение е силно поляризиращо. Такова поведение е разрушително, а есента чука на вратата. Отново повтаряме грешки от миналото лято. Отново губим ценно време. Вместо да организираме обучението на спешните екипи, на личните лекари.., както и на екипите, които макар и имащи вече някакъв опит, все още са "Ковид-лечители" от днес за вчера, всички ние се радваме на "хляб и зрелища"! Вместо да осигурим "патрони за следващата битка", някои броят гилзите и искат да им се върнат патрони! Затъвайки в екзотиката на спора между МЗ и НЗОК от една страна и потърпевшите големи болници на София от друга, никой не се наема да постави въпроса "защо се случва всичко това"? Никой не иска да извика на глас: "царят е гол"!

 

Упорито никой не иска да признае, че повече от две десетилетия, здравеопазната система в България не работи, или по-точно казано, българският медик работи въпреки тази система. Никой не иска да определи и да запуши поне най-големите пробойни в тази система! Взимат се само наказателни мерки на дребно! Поне откакто аз следя поведението на единствения здравен застраховател, определящ съдбата и на здравеопазна ситстема, и на потърпевшите, почти нищо не се е променило, изключая времето на д-р Дечо Дечев.

 

Той бе единственият директор на НЗОК, който имаше смелостта да заяви: "Нито стриктен контрол, нито наказания ще дадат резултат. Нека финансираме адекватно - и злоупотреби няма да има". Може би не цитирам съвсем точно, но смисълът е този! Или по-точно: само това действие би имало смисъл - адекватно финансиране на здравеопазната дейност. Аз лично не желая да имам каквито и да е финансови взаимоотношения с пациентите си! Не искам парите да вървят след тях! Бих предпочел, парите да вървят покрай тях и да се кумулират където трябва - в държавата. Вероятно това е носталгия по отминали времена, когато можехме да диагностицираме и лекуваме пациентите си, без да ги вкарваме в конкретна финансова рамка. Вероятно тези времена никога няма да се върнат?! Но независимо от това,  българското здравеопазване има спешна нужда от реорганизация. Иначе рано или късно, ще се срине...

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени