Проф. Чорбанов: Човек, преболедувал COVID-19, със сигурност ще бъде защитен срещу новия вариант

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант, заяви пред NOVA имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов Източник: NOVA

"Трябва да се каже, че от чисто имунологична гледна точка има много известно, много известности около този вирус. Не само за него, но и за другия. Известното е, че сред различните етноси и групи хора, той се проявява различно. Това са доказани факти, доказани са и в Англия, знае се чудесно какво всъщност представлява тази мутация. Става дума за адаптацията на вируса към различнит еалиални форм. Рецептора, през който вируса влиза, входната врата към клетката, не е един и същ. Има различни гени по света, при едни нации и етноси вирусът се проявява по-слабо, при други ще е по-силно", каза проф. Чорбанов.
Той обясни, че по-силно изявената заразност на британската мутация във Великобритания, особено в южната част, това, че при този генофонд там има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото и у нас.
"Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID. Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.
Той успокои, че човек, преболедувал COVID-19, със сигурност ще бъде защитен срещу новия вариант.
"Имаше спор дали децата или възрастните заразяват повече. Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Аз съм по-скоро радетел на теорията, че възрастните заразяват децата, а не че децата са факторът, който ще вдигне в някаква степен заразяването.  Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите. Аз продължавам да смятам, че маските не предпазват и не оказват влияние върху разпространението на заболеваемостта", допълни експертът. 
"Хората с имунодефицити са най-рисковата група. Те не могат да осигурят адекватна имунна реакция срещу всичко, с което се срещат. От една страна тези хора трябва да бъдат първите, които да се ваксинират. От друга страна, тези хора не бяха включени в клиничните изпитвания на ваксините, защото нямаше време за това и не се знае как биха реагирали на ваксината. Това е моментът, когато всеки от тази група трябва да направи сам своя избор, кое би било по-голям риск за него. Не бива това да се прехвърля върху личния лекар", обясни проф. Чорбанов.  

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени