Прокуратурата не откри престъпления в "Александровска"

Тепърва предстои да разберем дали служебният здравен министър Стойчо Кацаров няма да стане клиент на прокуратурата

УМБАЛ "Александровска"
УМБАЛ "Александровска" Източник: УМБАЛ "Александровска"
Прокуратурата не е открила престъпления в УМБАЛ "Александровска" и е върнала на здравното министерство доклада на "Вътрешния одит" на ведомството с отказ да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на ръководството на болницата, съобщава Скенер.нюз. Медията разполага с документи от извършената проверка на СГП, както и с такива, които доказват, че постановлението е получено в МЗ на 11 август, а зам.-здравният министър д-р Димитър Петров е запознат със заключенията на държавното обвинение. И не само е запознат, но според юристи от МЗ няма никакви нови обстоятелства, които да дават основание на здравното ведомство да обжалва.
 
На официално запитване на Скенер.нюз обаче от МЗ отговориха, че въпросите били от компетенцията на прокуратурата, а няколко часа по-късно публикуваха съобщение, с което любезно уведомяват обществеността по друг казус, а именно, че в МЗ е получено съобщение от прокуратурата, че сигналът им за нарушения при сключването на договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти са предадени по компетентност на Европейската прокуратура (което не означава, че тя ще образува досъдебно производство, а само че доставките са платени с европейско финансиране). Тоест, когато отговорите не са в полза на МЗ те не са компетентни, а когато трябва да се манипулира общественото мнение – това е изцяло в техните компетенции.
 
Припомняме, още в първите си дни на поста служебният министър Стойчо Кацаров изпрати проверяващи в Александровска болница, формално заради сигнал на един от членовете на борда доц. Александър Оскар, който след 4 години в управлението на лечебното заведение, в които явно е бил в будна кома, изведнъж се събуди и установи, че не са го канили на заседания на съвета на директорите и че болницата се управлява лошо. Истинската причина обаче беше заръката Кацаров да се разправи с политическия противник, бивш здравен министър и бивш шеф на "Александровска" проф. Костадин Ангелов.
 
След това от МЗ съобщиха, че са открили нарушения, но така и не предоставиха публично доклада от проверката на "Вътрешен одит", който обхваща периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. Това обаче не попречи на Кацаров да уволни директора на лечебното заведение проф. Борис Богов и да назначи д-р Атанас Атанасов, до този момент известен сред съсловието като "селски" директор на 3 болници, които са в изключително тежко финансово състояние, за да "спаси" УМБАЛ "Александровска", в която през първия месец д-р Атанасов се губеше, поради липса на табели. 
 
Последва "мръсна" атака срещу цялото вече ексръководство на най-старото лечебно заведение у нас, която не спира и до днес. От държавното обвинение обаче са категорични, че всички данни, събрани в хода на предварителната проверка, включително самият доклад на "Вътрешен одит" към МЗ и заключенията на АДФИ, по никакъв начин не потвърждават, че ръководството на болницата е нарушило собствените си правила, нещо което министър Кацаров безгрижно прави с плана си за борба с коронавируса, че е извършило финансови злоупотреби и че е нанесло щети на болницата.
 
"Няма никакви данни, че проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов са извършили целенасочени действия, липсват каквито и да било доказателства за претърпени щети или сключване на неизгодни сделки", констатират от СГП. А относно твърденията на доц. Оскар за непроведени събрания на борда от прокуратурата заявяват: "В случай на искане на нищожност от негова страна за взети решения е въпрос, касаещ търговските взаимоотношения, но разходваните средства в размер на 2,1 млн. лева, за които той претендира, че не знае за какво са похарчени, са изцяло проверени от два независими отида и не са намерени нарушения."
 
Така от СГП сложиха край на спекулациите кой как управлява, а тепърва предстои да разберем дали служебният здравен министър Стойчо Кацаров няма да стане неин "клиент".

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени