Мика Зайкова: За социалните предложения на БСП е нужен бюджета на САЩ

За бизнеса и догодина ще продължат да действат сегашните ковид мерки за запазване на заетостта и на доходите на наетите

Мика Зайкова
Мика Зайкова

На преговорите за коалиционно споразумение в социалната сфера социалистите предложиха семейно подоходно облагане, целева подкрепа за семейства с ниски доходи, месечна субсидия от 200 кВтч електроенергия до края на март за отоплителния сезон за енергийно бедни.

 

За работещите БСП предвижда еднократна помощ от една минимална работна за самостоятелно наетите в области с ограничителни мерки, както и на родители, останали да гледат децата си вкъщи. Ключово предложение на левицата е да се определи данъчно облекчение за работещи родители - необлагаем минимум от 500 лева за дете. Освен това за хората до 26 години от БСП настояват за нулев данък на доходите от труд.

 

Когато социалистите стигнаха до осъвременяването на пенсиите и формулата за това бяха прекъснати от експерта на ИТН Мика Зайкова. "Извинете, но става въпрос за бюджета на Съединените щати ли?", коментира тя разходите на бюджета, които предлагат хората на Нинова. Водещият на дискусията Асен Василев, обаче, настоя да чуе всичките предложения преди последващи обсъждания. На финала той обобщи, че за исканията на социалистите ще трябват 10 млрд. лева на година, пише Tribune.

 

Преговарящите за сформиране на коалиционен кабинет все пак постигнаха съгласие, че от 1 януари догодина пенсионерите няма да получават по-малко пари, отколкото в момента. През първите три месеца на следващата година ще продължи изплащането на ковид добавката от 120 лева към пенсиите.

 

Четирите формации се разбраха и за минималната работна заплата, която ще бъде половината от средната заплата, но след постигане на съгласие със социалните партньори. Майчинството през втората година на детето ще се заплаща с една минимална работна заплата месечно, а общинските и държавни детските ясли и градини ще са безплатни за родителите.

 

За бизнеса и догодина ще продължат да действат сегашните ковид мерки за запазване на заетостта и на доходите на наетите.

 

"Големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално декларираните заплати. Като това да важи не само за работодателя, но и за счетоводителите, които обслужват тази практика, а и за самото лице", предложи водещият на дебата Асен Василев от ПП.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени