Вили Лилков за скандала "Бивши хора": Милиционерска риторика на Държавна сигурност - вътрешният министър е разчел "новото време", което Румен Радев опитва да създаде с връщане на репресивните служби на власт

Репликата "Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой", изречена от Рашков върна историческата лента в мракобесните времена на тоталитарния комунизъм

Вили Лилков
Вили Лилков Източник: ДСБ

Невижданият скандал, който сътвори МВР шефът от кабинета на Румен Радев Бойко Рашков, продължава за предизвиква остри политически и обществени реакции. Репликата "Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой", изречена от Рашков върнаха историческата лента в мракобесните времена на тоталитарния комунизъм, когато чекистите "заличаваха" без съд и присъда своите "неправилните" хора, неподчинили се на тоталитарния режим.

 

Със скандалната реплика Рашков се хвърли да брани свързаната с Васил Божков Елена Фичерова, която той назначи за своя съветничка, изтъквайки нейните "високи професионални качества". Въпросната жена е и учредител на партията на хазартния бос беглец, и кандидат-депутат от листата му, преди да акостира на висока позиция в кабинета на Румен Радев. В интервю за ПИК темата коментира бившият активист на ДСБ и преподавател проф. Вили Лилков. Той е съавтор заедно с журналиста Христо Христов на книгата "Бивши хора по класификацията на ДС", в която разкрива истинската същност на червената диктатура по време на комунистическата власт в България.  

 

Господин Лилков, как ще коментирате репликата "бивши хора" от настоящия МВР министър? 

Това е една милиционерска риторика, която трайно е загнездена в главата на служителите на МВР и ДС от преди 89-та година и при подходящи условия тя вероятно отново се появява в главите им. Така че вероятно вътрешният министър е разчел "новото време", което се опитва Румен Радев да създаде, като връщане на репресивните служби отново на власт и затова се появява и риториката. Защото думите следват времето, следват ситуацията. Така че в този контекст се появява и тази риторика. Това са фактите, за съжаление.

 

Това е плашеща симптоматика. 

Категорично плашеща! Но знакът, който даде Румен Радев, с назначаването като областни управители на бивши служители на окръжни дирекции на МВР, някои от тях свързани с тоталитарните служби и които са създавали кариерата си в тези години, явно се разчита от много хора като знак, че отново е дошло тяхното време. И затова се появяват и думите след тези действия. В случая това е тревожно и плашещо, както и вие казвате. Аз се обръщам към всички антикомунисти и хора, които имат памет и които знаят защо излязохме 89-та година на улицата. Искам да им кажа, че отново е дошло време да се противопоставим на  си и да отстояваме това, което успяхме да постигнем през тези 30 години. Защото тези хора никога не спирали да мислят за реставрация. И под каквито и да било мили и благи приказки - за "битка с корупцията", за "изчегъртване" и т.н., пред тях стои едно - реваншът на тоталитарното минало.

 

Какво може да се очаква от тях?

Тези хора, аз действително имам нюх и ги познавам много добре, във всеки момент, в който почувстват сила, те са готови отново да прилагат стари практики, да възстановяват стари рефлекси. И жалко ще бъде, ако десните хора влязат в този сценарий, който започна с колениченето пред президентството и с милите приказки за "Правосъдие за всеки"... Бойко Рашков, върнат на власт, е пример за това, че лустрацията в България никога няма да се окаже закъсняла - политическата лустрация. И още нещо - всички трябва да помнят в какво са възпитавани служителите на МВР и ДС с годините - към омраза към "бившите хора". Това личи от всичките им документи. Има едно съвещание на служителите на МВР и на ДС, което се е провело под лозунга: "Служителите на МВР са не само комунисти, те са двойни и тройни комунисти и болшевишки чекисти". Това са тези хора. Това е отношението на чекистите към "бившите хора". В съчетание с криминалния бизнес, който ги подхранва в момента, ясно накъде вървят нещата. Така че аз неслучайно казвам, че е дошло време хората отново да се определят и да заемат позиция, да бранят това, което са постигнали досега. Иначе всичко ще отиде нахалост. Ще им върнем в ръцете всичко - изстрадано и постигнато от смислените хора в тази държава.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени