Министърът на икономиката смени ръководството на ДКК, намали наполовина заплатите

Новото ръководство е назначено временно за 6 месеца

Министерство на икономиката и индустрията
Министерство на икономиката и индустрията Източник: Zonanews

Министърът на икономиката Богдан Богданов освободи изпълнителния директор и борда на директорите на Държавната консолидационна компания, която управлява предприятията в системата на министерството.

 

Новото ръководство е временно и ще работи с намалени наполовина заплати, както обяви министър Богданов. Анализ на публичните предприятия в системата на министерството показват повече от 680 млн.лв. неоправдани разходи, съобщи Богдан Богданов.

 

Изпълнителният директор Иван Зангочев и членовете на борда на директорите са назначени временно за шест месеца, до провеждането на конкурс за постоянно ръководство. Междувременно те трябва да започнат изпълнението на програмата по оздравяването на държавните предприятия в структурата на министерството с конкретно поставени задачи и срокове, съобщи министър Богдан Богданов.

 

Изготвяне на бизнес програми за периода 2024-2026 година, както и преструктуриране дълга на Държавната консолидационна компания към Българската банка за развитие, натрупан главно от заем за изграждане на правителствения комплекс, уточни Богданов.

 

"Екипът, който виждате днес, е с максимален срок на действие 6 месеца. Колегите влизат с ясната задача да изпълнят заложените цели, всеки един от тях е избран лично от мен". Министър Богдан Богданов съобщи още, че неефективните държавни дружества се лишават от представителни разходи, а за останалите ще се въведе лимит от 5 000 лв. годишно. ДКК управлява капитал от над един млрд. лв. като от единадесет дружества шест са неефективни.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени