Експерт: Шансовете за правителство са много големи, сглобката вероятно ще стане коалиция

Евентуални предсрочни парламентарни избори могат да влошат ситуацията, заяви политологт Атанас Радев

Бойко Борисов и Кирил Петков
Бойко Борисов и Кирил Петков Източник: БГНЕС

Шансовете за правителство са много големи, приказките са в повече. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Атанас Радев. Според него в рамките на коалиционните отношения се вижда острата нужда от коалиционно споразумение.

 

"Решението на проблема се състои в това да представят ясно коалиционно споразумение, с което да си урегулират отношенията, както е в брака – подписва се договор и се знае какви са правата и задълженията. Всъщност, регулаторите са крайъгълният камък в отношенията между коалиционните партньори. Още от 2021 година, в 45-тото НС, се говори за регулаторите и колко важни са те. Въпросът тогава бе поставен от Христо Иванов от "Демократична България". Самия той сега има последователна линия по отношение на подбор, кандидатури, увеличаване на гражданския сектор и личности. Същественият въпрос е по какъв начин ще постигнат тази договореност, защото коалиционните управления са трудни в това отношение как се взимат решения и какъв е механизмът. В този момент ние нямаме такъв механизъм. От сутрин до вечер слушаме изявленията на лидерите в парламента и не виждаме по какъв начин се постига този консенсус помежду им", обясни той.

 

Според Атанас Радев компромиси трябва да бъдат направени и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС. Най-важното е стабилността на кабинета в контекста на категоричната позиция на България за войната в Украйна, обясни политологът.

По думите му в момента няма данни за наличие за съществена промяна в обществените нагласи.

 

"Европейските избори са лакмусът, който ще даде представа дали има промяна в електоралната картина. Това ще даде възможност в следващите 9 месеца да се предоговаря и самият кабинет предвид съотношението на силите. В момента няма изгледи за нов политически субект", категоричен бе той.

 

Според Радев "сглобката" вероятно ще стане официално коалиция, а това е най-доброто, което можем да имаме в момента. "Евентуални предсрочни парламентарни избори могат да влошат ситуацията, като намалят подкрепата за дадени политически субекта и се озовем в ситуация, в която да се прави коалиция не между два, а между три-четири политически субекта", предупреди той.

 

Атанас Радев определи политическият процес у нас в момента като "нормален": "С тази разлика, че вътрешните отношения между управляващите – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са отношения между управляващи и опозиция. Хем са заедно и управляват, хем не съвсем. Защото ПП-ДБ казват: "Властта е в ГЕРБ, те управляват". Но не това е важното. Същественото е, че фокусът на внимание е насочен само към тези два субекта и междувременно Делян Пеевски, който дава своята позиция с цел да се привлича вниманието само към тези три политически формации (ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, бел. ред.). Ние не виждаме нито БСП, нито "Възраждане", нито Има такъв народ", които да са толкова активни като алтернативи и политики", добави политологът.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени