49 ченгета напират за 46-то Народно събрание, БСП с най-много в листите си

Кагебейци шестват при "патриотите"

Комисия по досиетата
Комисия по досиетата Източник: Zonanews
Комисията по досиетата обяви 49 имена на кандидати за народни представители, за които има данни за принадлежност към репресивните служби на тоталитарния режим до 1989 г. Трима от тях са новообявени, останалите 46 са обявявани многократно назад в годините. "Квотата на ДС" с претенденти за присъствие в законодателната власт е значително по-малка в сравнение с изборите от 4 април 2021 г. Тогава бяха осветени общо 87 кандидат-депутати.
 
"БСП за България" остава на първо място в списъка на Комисията по досиетата с 11 кандидати, сътрудничили на Държавна сигурност или мракобесното РУМНО. Сред тях са щатни служители като Велизар Енчев и Таско Ерменков, както и агенти на ПГУ-ДС като Румен Гечев (агент "Економов"), шестакът Добромир Задгорски и др. 
 
Листата на Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република" се оказва втора по брой на бившите агенти - сред тях е и името на бившия премиер и водач на листата в 16 и 17 МИР, който още през 2008 г. беше осветен като съдържател на явочна квартира за ДС. 
 
Името на Ветко (Вълчо) Арабаджиев също се появява в списъка на Комисията по досиетата. Той е проверяван в качеството си на кандидат за народен представител в две от листите на "Движение Заедно за промяна". За първи път принадлежността на Арабаджиев към бившите служби за сигурност беше осветена през 2014 г., когато комисията проверяваше големите длъжници към банка "Хеброс". 
 
При ГЕРБ-СДС отново са попаднали кандидати с минало в ДС - това са Мартин Иванов от листата в 5 МИР Видин и Станислав Андреев от 2 МИР Бургас. 
 
В списъка на Комисията по досиетата от "Има такъв народ" се виждат имената на Иван Хиновски (агент "Хабов") и Николай Радулов, който е бил щатен служител на Държавна сигурност.
 
Коалицията на ВМРО, НФСБ и "Воля" е номинирала петима бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС - Боян Чуков, който е бил в 10-месечна разузнавателна школа на КГБ в Москва, Христо Смоленов, чийто сведения също са ползвани от КГБ, който на всичко отгоре е донасял и за Желю Желев, както и векереецът (агент на Трето управление на ДС, ВКР) Александър Урумов. 

Пет са сътрудниците на ДС сре кандидатите за народни представители от ДПС. С най-дългогодишен парламентарен стаж е агент "Вергил", под който псевдоним се подвизава дългогодишният и много близък на агент "Сава" депутат Рамадан Аталай. 

"Българско лято" на Васил Божков е кандидатирала общо четирима души с минало в ДС. 
 
Двама от "Изправи се! Мутри вън" също са в списъка на Комисията по досиетата - и двамата са проверявани и осветени и на предходните парламентарни избори. 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Министър Найден Тодоров: Първото, което искам да направя, е да няма сътресения

На въпрос за Народния театър "Иван Вазов" министър Тодоров коментира, че администрацията и творците никога не бива да се противопоставят едни на други, защото в своята работа не могат едни без друг

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени