Бойко Борисов от трибуната: Да прекратим процедурата, да помолим за прошка! Ще се видим след изборите!

Лидерът на ГЕРБ добави, че новият лидер на парламента е председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, защото сутринта по време на заседанието е изкомадавал ПП-ДБ, БСП и "Величие"

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

Да прекратим процедурата, да помолим за прошка! Ще се видим след изборите! Обръщам се към колегите от ПП-ДБ, няма да ви позволя да ни подкрепяте към ДПС. Ние имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина от вас. Няма нужда да губим времето на президентската двойка, на светейшеството, на дипломатите и съдебната власт. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който направи изказването си от парламентарната трибуна, след като стана ясно, че ПП-ДБ няма да дадат подкрепа за кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС.

 

Борисов предрече, че и с третия мандат няма да има правителство и направи предложение за прекратяване на дебата, за да може партиите да отидат да "агитират и да молят избирателите за прошка".

 

Борисов се обърна към парламентарната група на ПП-ДБ с думите, че двете формации са се подкрепяли в трудни ситуации и ако е имало ползи или вреди, те са били общи. "Първо да поздравя Негово Светейшество. Без Господа нищо не може да се направи. Уважаеми, колеги, винаги съм се отнасял с уважение към всяка една от групите". Така започна изказването си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от трибуната на НС преди да се гласува правителството на Росен Желязков. 

 

"Обръщам се към колегите от ПП-ДБ - в трудни ситуации се подкрепихме. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Прекрасно знаем с г-н Петков, г-н Василев и няма нужда да губим времето на президентската двойка, светейшеството, дипломатите и съдебната власт. Имахме нужда от осъзната подкрепа от 10-тина или колкото трябва депутати от вас, да си понесем цялата отговорност",  посочи Борисов, подчертавайки за пореден път, че е разчитал на подкрепа от коалицията.

 

Борисов благодари на ДПС за подкрепата, но отново подчерта, че ГЕРБ няма да подкрепи нито втория, нито третия мандат, защото не е логично партии с по 6-7 процента подкрепа да доминират над първите партии. "Не е демократично", каза Борисов.

 
"Отговаряйки на БСП, искам да попитам избирателите на кого дадоха това право. Да, избирателната ни система е така, че в момента имаме зацикляне в политическата система. Ясно казахме, че няма да подкрепим втори мандат и няма да подкрепим трети мандат, защото не е логично партии с по 6-7% да доминират над първите, защото не е демократично".

 

Лидерът на ГЕРБ добави, че новият лидер на парламента е председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, защото сутринта по време на заседанието е изкомадавал ПП-ДБ, БСП и "Величие". Отнасям се с уважение към избирателите ви и успехите ви, но нали демокрацията, г-н Костадинов, новата силна фигура в парламента, неговата група е стабилна, системна и работи както трябва, но днес гледах как изкомандва вас, БСП и "Величие". Това видях. Бях тука. За което му казвам "Честито"! Г-н президент, ако дадете третия мандат на "Възраждане", ще имаме правителство. Днес цял ден го виждам", добави Борисов. 

 

Той предложи да се прекрати гласуването, да благодарят на служебния кабинет, да се върнат при народа и да помолят за прошка. Георги Свиленски от БСП обаче му каза да прочете правилника за работа на парламента, защото подобна процедура е невъзможна. С намръщена физиономия и нескрито възмущение взе депутатската си карта и демонстративно напусна пленарната зала.

Още от "Политика"

Пеевски към "Възраждане": Няма да позволя на проруски партии да се гаврят с ДПС!

Нека да спрем с тези спекулации и да гледаме държавата да има управление, каза лидерът на ДПС за думите на президента Румен Радев, че България се превръща в "безсрочен донор" на Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени