Безпилотната мисия до Луната на НАСА е на финалната права

Първият възможен прозорец е на 12 февруари, а следващите възможности са през март и април следващата година

Очаква се мисията да продължи от 4 до 6 седмици
Очаква се мисията да продължи от 4 до 6 седмици Източник: Zonanews
В космическия център "Кенеди" във Флорида показаха гигантска 98-метрова ракета, която ще изведе в орбита космическия апарат "Орион". След като бъдат направени необходимите тестове, безпилотната мисия "Артемис 1" - или в превод Артемида, ще се отправи към Луната, съобщава БНТ.
 
Първият възможен прозорец е на 12 февруари, а следващите възможности са през март и април следващата година. Очаква се мисията да продължи от 4 до 6 седмици. Тази първа мисия е много важна, защото голямата цел е през 2024-та година хора отново да стъпят на Луната, за първи път от 1972 г.
 
"Аполо" беше преди 50 години, когато на Луната стъпи първият мъж. "Артемис" е посестрима на "Аполо" и е много подходящо да се нарича точно така, защото ще се опитаме на Луната да стъпи първата жена, както и първият цветнокож човек. Страхотно е да съм част от програмата. Виждаме все повече жени и сред инженерите", каза Аманда Стивънсън от НАСА.
 
Американската космическа агенция се надява да установи трайно човешко присъствие на Луната и да използва опита, за да извърши пилотиран полет до Марс след 2030 г. Целта на "Артемис 1" е да провери способността на "Орион" да работи при по-ниска температура и да върне невредим екипажа на Земята. Ако тестовете бъдат успешни, не е далеч времето, когато ще видим селфи на астронавтите с капсулата на Луната.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени